Film Služobníci v predpremiére v Kežmarku predstaví režisér

08.12.2020 Kežmarok

Kežmarok 8. decembra (TASR) – V kežmarskom filmovom klube Iskra v utorok o 19.00 h uvidia diváci nový slovenský film Služobníci. V predpremiére im ho príde osobne predstaviť režisér filmu Ivan Ostrochovský. TASR o tom informoval Boris Švirloch z filmového klubu Iskra.

„Chceli sme vyrozprávať príbeh z obdobia komunistickej totality, ktorá sa zmocňovala ľudských charakterov plazivou manipuláciou a pomocou prísľubu pohodlnejšieho života. Veľká časť spoločnosti predstierala súhlas s režimom, aby sa tak stali neviditeľní a súčasne nezraniteľní. Ak ste však neboli členom neviditeľnej masy, riskovali ste konflikt s mocou, ktorá vyvolávala existenčný strach a paranoju, aby ovládla slobodnú vôľu ľudí,“ vysvetlil režisér filmu. V tomto sa podľa jeho slov zdal príbeh zrozumiteľný aj pre dnešnú dobu, keď sú ľudia strašení politickými stranami, médiami, intelektuálmi, kazateľmi a paranoidná nedôvera v kohokoľvek a čokoľvek ovplyvňuje myslenie a správanie ľudí.

Film vznikol v koprodukcii štyroch krajín - Slovenska, Rumunska, Česka a Írska. Scenár napísala spolu s Ivanom Ostrochovským a Marekom Leščákom medzinárodne uznávaná britská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, ktorá spolu s režisérom Pawlom Pawlikowskim vytvorila scenár k oscarovému filmu Ida.

Ako ozrejmil Švirloch, film získava ocenenia na zahraničných festivaloch, má za sebou uvedenia na troch kontinentoch, mieri do distribúcie vo viac ako desiatich krajinách, dostal sa do prestížneho výberu na renomované Európske filmové ceny a čerstvo si na konto pripísal Cenu Nadácie Tatry banky za umenie 2020.

Viac informácií o filme nájde verejnosť na stránke www.klubiskra.sk. Na základe aktuálnych opatrení je povolený predaj vstupeniek len do polovice kapacity kinosály. „Diváci sú povinní mať po celý čas prekryté horné dýchacie cesty rúškom a pred vstupom do sály si dezinfikovať ruky. Priestor bude čistený germicídnym žiaričom,“ dodal Švirloch.
 

Vyberte región